2011-07-05

Vidékfejlesztési Minisztérium: Az első kiválasztottak megérkeztek a fiatal gazdákhoz

Az első kiválasztottak megérkeztek a fiatal gazdákhoz – folytatódik a Vidék Kaland
2011. július 5. 10:38.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA által meghirdetett pályázatra több mint 90 fiatal jelentkezett. A személyes meghallgatások után a szervezet 30 résztvevőt választott ki, akik között pszichológus, vegyész, szociális munkás, építész, jogász, közgazdász és szociológus is van.

A nyerteseknek az AGRYA egy traktor- és gazdaságismereti tréninget szervezett, melynek során a fiatalok betekinthettek egy Kecskemét melletti gazdaság életébe, és kipróbálhatták, milyen a traktorvezetés. A jelentkezők részt vettek a munkavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi oktatáson is, amely ahhoz szükséges, hogy munkát végezzenek a gazdaságokban.
Fotó: AGRYA
Az első kiválasztottak már meg is érkeztek a fiatal gazdákhoz, Gilicze Zsolthoz, a hódmezővásárhelyi tanyás gazdához és Pál Gáborhoz, a Debrecen környéki állattartóhoz. Augusztus végéig minden héten dolgoznak társaik az ország különböző pontjain.

Az AGRYA az Európai Bizottság támogatásával indította el a Vidék Kaland Programot, melynek segítségével a 18 és 35 év közötti városi fiatalok egy hétre bekapcsolódhatnak egy-egy fiatal gazda által irányított gazdaság tevékenységébe, és ott fizikai munkát végezhetnek. A szervezet fotópályázatot is indított, melyre a mezőgazdasághoz vagy a vidéki élethez kapcsolódó fényképeket várnak. A program védnökei V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár és Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke.

A résztvevők élményeit, tapasztalatait a www.videk-kaland.hu honlapon ismerhetik meg az érdeklődők. A weboldalon megtekinthetők a fiatal gazdák és vendégeik bemutatkozó filmjei is.

(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, AGRYA)

www.kormany.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése